Kuvassa keltaisia tulppaaneja

Kehu äiti päivässä

Murrosikäisten nuorten äideille ei saavista kaatamalla kehuja satele. Palaute nuoren suunnalta saattaa olla usein vähemmän mairittelevaa ja suorastaan itsetuntoa polkevaa. Jatkuvaan negatiiviseen kommentointiin alkaa pahimmillaan itsekin uskoa – olenko todella näin kamala äiti?

Ylen toimittaja testasi, miten kehumalla voi levittää ympärilleen paljon hyvää oloa ja muuttua itsekin. Kehuminen ei ole meille suomalaisille mitenkään itsestään selvää, saati helppoa. Kuten ei ole kehujen vastaanottaminenkaan.

Toimittajan kolmen päivän kehutestin yhtenä lopputulemana oli, miten pienellä kehulla voi olla suuria vaikutuksia. Toisen kehuminen ei ole itseltä pois, vaan päinvastoin antaa myös itselle hyvän mielen. Kehujen antaminen ja saaminen parantaa itsetuntoa ja saa olon tuntumaan mukavalta. Tekee mieli kehua lisää.

Kuinka ihanaa olisikaan saada nuorelta positiivisia sanoja haukkujen sijaan. Nuoruudessa tunteet ovat voimakkaita ja nuori reagoi negatiivisesti monessa kohdassa. Tunteita ei ehkä osata tunnistaa ja isot tunteet aiheuttavat isoja sanoja – valitettavan usein juuri ne miinusmerkkiset tunteet näkyvät ja kuuluvat. Tästä huolimatta, vaikka ei aina niin mieli tekisikään, olisi hyvä muistaa kehua nuorta silloin kun on aihetta kehuun. Näin tulemme vahvistaneeksi nuoren terveen itsetunnon kehittymistä ja annamme mallin positiivisen palautteen antamisesta.

Mutta kuka kehuisi äitiä? Miten hyvä ja ihana äiti oletkaan, juuri tuollaisena. Kunpa muistaisimme kehua toinen toisiamme.

Kamalat äidit -vertaisryhmissä kuunnellaan ja kuullaan. Nostetaan, kehutaan, kannustetaan. Vertaistuki kannattelee ja vertaisilta saa voimaa jaksaa, vaikka kotona ei kehuja kuulisikaan. Jaksamisen kannalta ratkaisevan kehun voi kuulla ryhmässä toisilta kamalilta äideiltä. Täydellistä äitiä ei olekaan, riittävän hyvä riittää, sinä riität. Ryhmässä voidaan vertaisten kesken yhdessä huokaista, että murrosikä kaikkine karjumisineen on vaihe, joka menee ohi, ennemmin tai myöhemmin.

Vaula Hacklin

Kamalat äidit®-koordinaattori

Lähde: “Kehut kolme päivää kaikkea mikä liikkuu ja elämäsi muuttuu!” – Näin väitti psykologi ja toimittaja testasi – molemmat yllättyivät. 13.1.2019. Mari Kahila. https://bit.ly/2Mm0mi