Kuka päättää mitä lapsesi ostaa?

Kuinka paljon on sopiva määrä viikkorahaa? Miten opettaa nuorelle fiksua rahanhallintaa? Miten varmistaa, että nuori selviää tulevaisuudessa omillaan?

Talouteen liittyvät asiat puhuttavat äitejä aika ajoin myös Kamalat äidit®-vertaisryhmissä. Kun nuori itsenäistyy ja talouden hallinta siirtyy omalle vastuulle, voi vanhemman huoli lapsen pärjäämisestä olla suuri.

Kuluttajaliiton lasten ja nuorten taloutta käsittelevällä sivustolla muistutetaan, että vanhempien arkiset kulutusvalinnat vaikuttavat suuresti lapsen rahankäyttöön asennoitumiseen. Arkipäiväisistä talouteen liittyvistä asioista kannattaa keskustella lapsen kanssa ja harjoitella yhdessä rahan käyttöä käytännössä jo pienestä pitäen. Kun lapsi pääsee itse kokeilemaan ja harjoittelemaan rahan käyttöä, tulee kokemuksesta mahdollisimman vaikuttava ja ymmärrys rahan arvosta kehittyy. Esimerkiksi viikkoraha on oiva tapa opetella säästämistä ja tavoitteiden asettamista.

Sosiaalinen media ja lasten vielä kehittymässä olevat medialukutaidot asettavat omat haasteensa rahan käytön hallintaan. Lapsiin ja nuoriin kohdistuu voimakasta markkinointia. Monien ihailemat tubettajat ja muut nuorten mediassa seuraamat henkilöt suosittelevat erilaisia tuotteita ja vaikuttavat nuorten asenteisiin ja ostoaikomuksiin. Muntalous.fi -sivuston mukaan vaikuttajamarkkinointi eli kaupallinen yhteistyö erilaisten sosiaalisen median vaikuttajien kanssa on lisääntynyt huomattavasti, sillä se on tehokas tapa tavoittaa tietyn kohderyhmän kuluttajat. Tutkimusten mukaan vaikuttajamarkkinoinnin on havaittu olevan 11 kertaa tehokkaampaa kuin perinteisen digitaalisen markkinoinnin.

Vaikka suomalaisten maksuhäiriömerkinnät ovat kasvussa, näyttää tilanne nuorten kohdalla hieman valoisammalta. Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkasen mukaan alle 20-vuotiaiden maksuhäiriöt ovat olleet vähenemään päin. Pienet pikavipit ovat poistuneet markkinoilta, mutta tilalle on tullut muita ilmiöitä, kuten helpoksi tehty verkko-ostaminen ja osamaksut. Käteisen rahan konkreettinen katoaminen ja siirtyminen kortti- ja mobiilimaksujen maailmaan häivyttää herkästi tuntuman pankkitilin todellisesta saldosta.

Jos nuoren talousasiat syystä tai toisesta kuitenkin menevät solmuun, on onneksi apua saatavilla. Nuoren tukena oleminen ja avun lähteille saattaminen on jokaisen vanhemman tehtävä. Liikkeelle pääsee esimerkiksi tutustumalla Veikkauksen varoin tuetun Takuusäätiön tarjoamaan apuun osoitteessa www.takuusaatio.fi.

Vaula Hacklin

Lähteet:
https://www.kuluttajaliitto.fi/tietopankki/oman-talouden-hallinta/lasten-ja-nuorten-talous/
https://muntalous.fi/puhu-rahasta/kuka-paattaa-mita-ostat/
https://www.martat.fi/blogit/milta-nayttaa-nuorten-velkaantuminen-ja-miten-sita-voisi-ehkaista/