Synnyttämällä yksinhuoltajaksi

Nainen ei voi kääntää raskaudelleen selkäänsä, ei lähteä taakseen katsomatta, kuten mies. Vaan kun mies jättää raskaana olevan naisen, alkaa äitiys yksinhuoltajuudella.

Olen Itu-työssä saanut kulkea yksinhuoltajaäitien rinnalla odotusajasta jopa pitkälle lasten kouluikään asti. En voi kuin ihmetellä sitä sinnikkyyttä ja äidin sydämen voimaa rakastaa ja huolehtia lapsistaan, silloinkin kun äiti ei saa ympäristöltään kaipaamaansa tukea ja suojaa. 

Kerroin kaverille, että se abortti ei nyt kyllä onnistu, ja niin hän sitten otti ja päätti lähteä.  Eniten minua harmitti, että hän yritti pahoinpidellä minut eron keskellä. En muuta voinut kun yrittää suojella vauvaani. No, raskausaika meni ja synnytin tyttäreni. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Nyt hän on jo iso tyttö ja voin sanoa, että äitiys on minun juttuni.

Tulin raskaaksi ja yhtäkkiä poikaystäväni muuttui kylmäksi ja jäätäväksi, vaikka hän oli ollut se joka halusi lapsen. Hän heitti minut elämästään kylmän rauhallisesti, eikä minulla ole vieläkään aavistusta miksi näin kävi. Masennuin, ahdistuin ja pelkäsin, mutta en ajatellut aborttia. Minun kotimaassani abortti on laiton, enkä halunnut siihen turvautua. Synnytin lapseni ja nyt vietän ensimmäistä äitienpäivääni. Lapseni on melkein vuoden vanha. Toivon, että isä joskus ymmärtää että lapsi tarvitsee myös isää. Äitiys ei ole ollut minulle helppoa, mutta silti parasta mitä minulle on tapahtunut.

Harva kohtaamistani naisista on valinnut yksinhuoltajuutta vapaaehtoisesti. Lähes jokainen unelmoi perheestä ja parisuhteesta, mutta todellisuus on usein toinen. Parisuhdetilanne voi muuttua; yllätysraskaustilanteessa nainen voidaan pakottaa valitsemaan kahden väliltä, joko mies tai vauva. Myös vauva-arki voi yllättää, ja kohta asutaankin eri osoitteissa.

Äitiys on kuitenkin maailman arvokkain tehtävä, ovat olosuhteet millaiset tahansa. Äidit ovat ne, jotka kantavat maailmaa ja tulevaisuutta sylissään. Kun vanhemmuuden tehtävän joutuu kantamaan yksin, silloin tarvitaan erityistä kannustusta ja rohkaisua myös ympäristön taholta.

Nyt äitienpäivänä haluan lämpimästi onnitella erityisesti kaikkia yksinhuoltajaäitejä. Teille on annettu tärkeä tehtävä ja toivon, että jaksatte rakastaa lapsianne ja ennen kaikkea itseänne! 

Keitä ne on ne sankarit,
sellaiset sankarinaiset
joita koko valtakunta arvostaa?
Keitä ne on ne sankarit
sellaiset sankarinaiset,
jotka tosityöstä palkintonsa saa.*

Outi, Itu-työn vastaava työntekijä
Tampereen NNKY

*J. Karjalaisen Sankarit -laulun naisille muokattuna.


Itu-työ

Tampereen NNKY:n Itu-työ tukee kriisiraskaustilanteessa olevia, raskauttaan vaikeassa tilanteessa jatkavia ja abortin läpikäyneitä tyttöjä ja naisia. Tärkeimmät työmuodot ovat yksilötapaamiset, puhelinpäivystys sekä abortin läpikäyneiden vertaistukiryhmät. Vuodesta 2014 lähtien työtä on valtakunnallistettu RAY:n tuella.

Itu-työ etsii parhaillaan vapaaehtoisia tukihenkilöiksi pääkaupunkiseudulla yksin lasta odottaville naisille ja yksinhuoltajaäideille. Tukihenkilökoulutus järjestetään Helsingissä lauantaina 28.5.2016.

Sielun siskot
Sielunsiskot-blogin pääsivulle