Tunturikeimiön historiaa

Tunturikeimiön historiakuvaelma

Tunturikeimiön historia on tutustumisen arvoinen

Ensin Keimiötunturille syntyi Naistenmaja. Voimistelun opettaja Helka Ristolaisen aloitteesta NNKY-liitto aloitti naisten hiihtokurssit Lapissa vuonna 1949.

Nykyisin Tunturikeimiö palvelee kaikkia asiakkaitaan, niin miehiä kuin naisia, perheitä, retkeilijöitä ja leiriläisiä monipuolisella ohjelmalla ympäri vuoden.

Sodan jälkeen majoituspaikkoja oli vaikea löytää ja niinpä NNKY:läiset ryhtyivät etsimään omaa majoituspaikka varten tonttia, joka löytyi värikkäiden vaiheiden jälkeen Jerisjärveltä, Muoniosta.

Vuonna 1950 pidettiin raivausleirit ja vuonna 1951 rakennusmestari Kalervo Honkosella oli apunaan naistalkoolaisia ympäri Suomen sekä aktiivinen kyläläisten joukko. Keväällä 1952 Naistenmajalla pidettiin ensimmäiset hiihtoleirit.

Naistenmaja sijaitsi aivan Keimiötunturin juurella, joten ajan mittaan käyttönimeksi vakiintui Keimiötunturin Maja. Tiloja laajennettiin 60-luvun alussa ja 70-luvulla rakennettiin Takatasku- ja Povitasku -mökit sekä uusi rantasauna. Vanhasta saunasta tuli emäntien asunto ja sittemmin nykyäänkin käytössä oleva Kivitasku-mökki. Varoja mökkien rakentamiseen kerättiin myymällä lomaviikkoja eli osakkeita.

Vuonna 1985 majaa laajennettiin RAY-avustuksen turvin. Uusi majoitus- ja koulutustila Kieppi otettiin käyttöön vuonna 2007, jolloin myös remontoitiin päärakennus Ison majan huoneita.

Vaikka nimi Naistenmaja yhä elää monien mielessä, tänään Tunturikeimiö palvelee kaikkia asiakkaitaan, niin miehiä kuin naisia, monipuolisella ohjelmalla ympäri vuoden.