Kuvassa Liittosihteeri Siiri Loimaranta (Paula Kuisma) ja rouva Ester Sihtola (Raija-Liisa Anttonen) sekä NNKY-liiton puheenjohtaja Louise af Forselles (Marja-Leena Elomäki) keskustelevat NNKY:n perustamisesta Tainonkoskelle vuonna 1918.

Imatran NNKY:n ”Tästähän tämä alkoi” -näytelmää esitettiin täydelle salille

”Tästähän tämä alkoi” näytelmä esitettiin sunnuntaina 22.10.2023 Vuoksenniskan nuorisoseurantalo Asemapaikassa. Näytelmä liittyy Imatran NNKY:n projektiin Tehtaan tytöistä Voimasiskoiksi – Imatran NNKY:n satavuotinen tarina. Näytelmä on projektin ensimmäinen osa ja se kertoo Tainionkosken NNKY:n alkuvaiheista vuonna 1919 vuoteen 1976. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi Anna-Liisa Kojo. Esiintyjinä oli yhdistyksen omia jäseniä ja ystäviä sekä yksi IRTI-teatterin näyttelijä. Näytelmässä oli myös lapsiesiintyjiä. Kerrontajaksot veivät tapahtumia eteenpäin. Tapahtumapaikkoihin ja niiden historiaan liittyviä kuvia heijastettiin valkokankaalle. Elävyyttä esitykseen toi Imatran Impien pienkuoro.

Näytelmä herätti paljon muistoja, yleisön joukossa oli monia, jotka olivat aikoinaan käyneet NNKY:n leikkikoulua Rulla-tädin (Lempi Lappalainen) ohjauksessa. Suurimmat suosionosoitukset saikin näytelmän leikkikoulukohtaus. Joku oli tullut NNKY:n toimintaan jo pikkulapsena äitinsä tai sisarustensa mukana. Monet olivat käyneet NNKY:n tyttökerhoa, partiota, osallistuneet kasvatuskerhoon tai käyneet kutomassa NNKY:n kutomossa. Myös entisten ohjaajien ja työntekijöiden sukulaisia oli yleisön joukossa.

Väliajalla nautittiin kahvitarjoilusta. Yleisöä kiinnosti esillä oleva näyttely: partiopuku ja -lippu, yhdistyksen vanhat lehtileikkeet, käsinkirjoitetut kerhopäiväkirjat ja valokuvat.

Näytelmä on kunnianosoitus NNKY:n kolmelle voimanaiselle, jotka ovat antaneet aikansa Jumalan valtakunnan työhön seuraten kutsumustaan. Ester Sihtola, Alma Siitonen ja Sirkka Reinikainen ansaitsevat tulla muistetuiksi ja tunnetuiksi myös yhdistyksen nykyisille jäsenille.

Projekti saa jatkoa tammi–helmikuussa 2024, jolloin Imatran NNKY:ssä katsotaan yhdessä vanhaa kaitafilmiesitystä, vuosilta 1937–1952. Projekti jatkuu myös myöhemmin keväällä tapahtumalla, joka kertoo Imatran NNKY:n historiasta vuodesta 1976 nykyhetkeen. Valmisteilla on myös kirja yhdistyksen historiasta.

Teksti: Anna-Liisa Kojo
Kuva: Anni Holopainen