NNKY maailmalla

Maailmanlaaja NNKY-liike kokoontui marraskussa 2019 Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa

Maailmanneuvoston kokouksen osanottajat ryhmäkuvassa

NNKY-liike kasvattaa vaikuttajia

NNKY:n 29. Maailmanneuvosto kokoontui marraskuun puolessa välissä Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa. Kokouksessa oli 500 osanottajaa 70 maasta. Suomesta kokoukseen osallistui kahdeksan hengen delegaatio, jossa oli mukana neljä alle 30-vuotiasta nuorta naista. Kokouskuulumisia jaoimme tuoreeltaan NNKY-liiton somekanavilla sekä liiton kokouksessa 30.11. Helsingissä.

Maailmanneuvoston teemana oli Nuoret naiset muuttavat vallan rakenteita kohti sukupuolten välistä oikeudenmukaisuutta. NNKY-liiton puheenjohtaja Minna Hietamäki kertoo, että nuorten naisten osallisuus oli kokouksessa keskeistä. − Tapaamisen sisällöissä puhuttiin mm. siitä, millaisia osallistumisen mahdollisuuksia ja haasteita nuorilla naisilla on ja millä tavalla NNKY-liikkeessä erilaiset ja eri ikäiset naiset voivat tukea toisiaan ja olla osa liikettämme mielekkäällä tavalla.

Ohjelma nosti esille NNKY:n nuoret toimijat myös valtarakenteiden muuttajina. − Esillä olivat vahvasti ilmastonmuutokseen, seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja sukupuoleen kohdistuvan väkivallan vastaiseen toimintaan liittyvät kysymykset. NNKY-liike kasvattaa ja luo mahdollisuuksia myös yksilöille ja ryhmille, jotka vievät tärkeäksi kokemiaan asioita eteenpäin. Mukana oli useita korkean statuksen puhujia ja aktivisteja, jotka kertoivat olevansa NNKY:n kasvatteja. NNKY-liike on siis ollut monille tärkeä kasvualusta!

Maailmanliiton terävöitetty strategia

Maailmanneuvoston yleiskokouksessa vahvistettiin strategia seuraavalle neljälle vuodelle ja valittiin NNKY:n Maailmanliitolle uusi hallitus. Maailmanliiton strategian painopisteinä ovat 1) hyvän hallinnon vahvistaminen, 2) strategiset kumppanuudet ja viestintä sekä 3) tyttöjen ja nuorten naisten osallistaminen. Hyvän hallinnon vahvistaminen on nostettu strategiassa ykköstavoitteeksi. Viestinnässä Maailmanliitto terävöittää NNKY-liikkeen brändiä ja maailmanlaajan liikkeen tunnistettavuutta sekä sitä, millä tavalla se on yhteydessä ulkopuolisiin rahoittajiin. Maailmanliiton toimistossa on ollut viime vuosina mittavia haasteita ja siellä on tehty rajuja henkilöstövähennyksiä. Kuitenkin Minna Hietamäen mielestä pääsihteeri Casey Hardenilla ja uudella johdolla on selkeä näky toiminnan kehittämisestä. Nyt on hyvä ajankohta miettiä myös millä tavalla me NNKY-liitossa rakennamme uutta yhteistyötä Maailmanliittoon päin.

Maailmanliiton uusi puheenjohtaja Mira Rizeq

Puheenjohtajaksi seuraavalle kaudelle valittiin Mira Rizeq, Palestiinan NNKY:n pääsihteeri. Hänellä on pitkä kokemus NNKY:stä aluksi nuorena naisena vapaaehtoisena, sitten hallituksen jäsenenä ja myöhemmin Palestiinan NNKY:n pääsihteerinä. Hän on tunnettu omistautumisestaan ​​sukupolvien välisen toiminnan kehittämiselle, ja hän on työskennellyt intohimoisesti oikeudenmukaisen rauhan puolesta. Hän on osallistunut myös aktiivisesti Maailmanliiton toimintaan.

Rahastonhoitajaksi valittiin tehtävää ennestään hoitanut Emma McCarthy Australian NNKY:stä. Suomesta ei ollut ehdokkaita Maailmanliiton hallitukseen. Euroopan aluetta edustava Caroline Midttun Rostrup on meille tuttu hallituksen jäsen Norjasta.

Apartheid-historiaa ei voi Etelä-Afrikassa ohittaa

NNKY:n Maailmanneuvoston ohjelmaan sisältyi myös tutustuminen paikalliseen kulttuuriin. Apartheidiin paneutumista ei Etelä-Afrikassa vieraileva yksinkertaisesti voi jättää väliin. Sowetossa, Johannesburgin suurimmassa ”townshipissä” eli köyhällä asuinalueella, vierailimme vaikuttavissa kohteissa, mm. Nelson Mandelan talossa, apartheidista kertovassa museossa ja Regina Mundi -nimisessä katolisessa kirkossa, mikä aikoinaan tarjosi suojan ja rukouspaikan eri vapautusliikkeiden edustajille apartheidin aikana. Apartheid kosketti myös paikallista NNKY:tä, joka sulki mustat naiset ulkopuolelle. Tämä ei kuitenkaan estänyt heitä järjestäytymästä ​​ja perustamasta omaa NNKY:tä, jota he kutsuivat Zenzeleksi. Se tarkoittaa omavaraisuutta. Zenzelen avulla he taistelivat apartheidia vastaan ​​ja antoivat sitä kautta valtaa yhteisönsä naisille.

She Speaks -verkkosivusto nuorille naisille

NNKY:n Maailmanliiton She Speaks -verkkosivusto ja blogi on suunnattu nuorille naisille ja tytöille, jotka haluavat muuttaa vallan rakenteita sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi. Nuoret aktivistit kertovat yhteisöissään kohtaamistaan haasteista, ja pohtivat ratkaisuja ja oivalluksia, jotka voivat saada aikaan kestäviä muutoksia etenkin nuorten naisten ja tyttöjen elämään.

Rise up -opas nuorten naisten johtajuudesta

NNKY:n Maailmanliitto julkaisi vuonna 2018 globaalin oppaan nuorten naisten johtajuudesta. Rise up -materiaali auttaa nuoria naisia ​​voimaantumaan, vahvistamaan henkilökohtaista itsensä johtamisen prosessia, puolustamaan ihmisoikeuksiaan ja kehittämään johtamistaitojaan.

Lue lisää:
NNKY:n Maailmanliitto
Euroopan NNKY