Kerro, kerro kuvastin, millainen on NNKY-nainen?

Onko NNKY-nainen koko maailmaa syleilevä hyväntekijä, läpi harmaan kiven puskeva jääräpää vai kenties härkää sarvista tarttuva sisupussi?

Aloitin Suomen NNKY-liiton tiedottajan sijaisena runsaat vuosi sitten, NNKY:tä ennestään tuntematta. NNKY:n naisten kautta olen kuitenkin oppinut tuntemaan NNKY:tä. He ovat NNKY, sen lämmin sydän ja periksi antamaton mieli.

Olen kuluneen vuoden aikana saanut kokea minulle ennestään vieraiden naisten keskellä lämmintä vieraanvaraisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Olen saanut nauraa yhteisille jutuille sekä myötäelää toisten huolta ja surua – seurassa, jonka ikähaitari on kattanut jopa viisi vuosikymmentä. Olen saanut rohkaista ja tulla rohkaistuksi. Ja olen saanut huomata, kuinka usean NNKY-naisen taustalta löytyy myrskyjä, joista selviytyneenä useat ovat löytäneet itsensä toisia tukemasta ja eteenpäin kannustamasta. Olen myös oppinut, kuinka NNKY-naiset eivät ole jääneet laakereilleen makaamaan, vaan ovat vuosikymmenestä toiseen puuttuneet erilaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin sekä tarttuneet niin kauhaan, puikkoihin kuin vasaraan. 

Kysyin viime vuonna NNKY:läisiltä, millaiseksi he itseään ja toisiaan luonnehtisivat. Kyselyyn vastanneet totesivat muun muassa seuraavaa:

NNKY-nainen

  • on monenlainen – ja juuri siinä piileekin NNKY:n rikkaus; kaikenlaiset naiset ovat tervetulleita
  • on tosinainen, joka ei nosta itseään jalustalle, vaan on osallistuva, auttava ja sydämellinen
  • on valmis jakamaan toisen naisen ilot ja surut, kulkemaan vierellä
  • hyväksyy erilaisuuden – sen, että olemme erilaisia ja tulemme erilaisista lähtökohdista
  • kunnioittaa toisen mielipidettä ja osaamista
  • avun tarpeen nähdessään laittaa omat tarpeensa hetkeksi syrjään auttaakseen toisia
  • rakastaa lapsiaan ja tekee parhaansa kasvattajana; erityisesti tyttöjen asema on sydäntä lähellä
  • haluaa antaa positiivista mallia ja jakaa osaamistaan toisten hyödyksi
  • omaa sisäistä, elämän kypsyttämää viisautta

Tulemme jatkossa julkaisemaan elämänmakuista Sielunsiskot -blogia, jossa eri kirjoittajat kertovat (NNKY:n) naisten iloista ja suruista siinä kuin vastoinkäymisten voittamisesta. Elämästä.

Ilona
Suomen NNKY-liiton tiedottaja

NNKY Sielunsiskot
Sielunsiskot-blogin pääsivulle