Oikealla puolella historiaa

Somepuu, sosiaalisen media ikoneja puussa

”Mitä Youtube-kanavia ja vlogeja seuraatte säännöllisesti?”, kysyi tuttavani Facebookissa. Usea vastasi kuten minä: ”En mitään. Pitäisikö…?”

Youtube-videopalvelusta etsin itselleni lähinnä jo ennestään tuttua musiikkia ja hauskoja kissavideoita sekä tutoriaaleja eli ohjekokonaisuuksia eri aiheista.

Valtavan paljon muutakin sieltä tietenkin löytyisi, Youtubella kun on yhtiön mukaan 1,8 miljardia kuukausittaista käyttäjää. Kasvua edellisvuoteen verrattuna on tullut Yhdysvaltojen asukasmäärän verran eikä luvuissa ole mukana palveluun kirjautumattomat käyttäjät.
 

Youtube on valtava asiasisällön ja viihteen kirjasto ja hakukone.
 

NNKY:ssäkin olemme menossa piakkoin Youtubeen. Teemme sinne parhaillaan pieniä videoleikkeitä, jotta mekin olisimme näkyvillä valtavassa asiasisällön ja viihteen kirjastossa ja hakukoneessa, ja jotta kaikki toiminnastamme kiinnostuneet naiset ja tytöt löytäisivät meidät.

Tarve olla mukana ja tuottaa kiinnostavaa sisältöä sosiaaliseen mediaan kasvaa koko ajan. Suomessakin someen käytetty aika on lisääntynyt 52 prosenttia kahdessa vuodessa. Viikoittain siellä kulutetaan keskimäärin aikaa reippaasti yli 6 tuntia.

Koska kuka tahansa voi ladata videonsa Youtubeen, sieltä löytyy myös mitä tahansa. Youtubea on arvosteltu siitä, että se suosii sensaationhakuisia tai voimakkaasti mielipiteitä jakavia videoita. Sieltä löytyy myös ääriainesten tekemää materiaalia, joiden vihaa lietsova sisältö voi koukuttaa. Heinäkuussa 2018 Youtube ilmoittikin, että se sijoittaa 21 miljoonaa euroa journalismiin ja ryhtyy suitsimaan valeuutisten ja salaliittoteorioiden leviämistä palvelussaan.

Toimitusjohtaja Susan Wojcickin mukaan Youtube haluaa olla ”oikealla puolella historiaa”.
 

Meidän kaikkien pitäisi puuttua ihmisyyden alasajoon.
 

Vaikken toistaiseksi juurikaan seuraa Youtubea ja vlogeja, luen ainakin melkein säännöllisesti toimittaja Anna-Stina Nykäsen kolumneja, joissa on sopivasti tiukkaa asiaa, huumoria ja naisnäkökulmaa.

Kirkon viestintäpäivillä Oulussa syyskuun 2018 alussa Nykänen sai valtavat aplodit päättäessään puheenvuoronsa pohdiskeluun siitä, miten tämänhetkiseen ihmisyyden alasajoon toimittajien ja meidän kaikkien pitäisi puuttua. Hänen puheestaan kirjoitin muistiin näin:

”Ihmisiä suljetaan leireille. Jopa ilmastonmuutos on tähän verrattuna helppo asia.
Eri puolilla maailmaa eriarvoisuus kasvaa ja ihmisiä jää kadulle.
Suomessakin ajateltiin, että laitetaan pakolaisina tulleet miehet keskenään jonnekin metsän keskelle.
Emme saisi antaa periksi sille, että ihmiset kurjistuvat.
Ei ole oikein, että toisilla menee hyvin ja toisilla äärettömän huonosti.
Kaikilla ihmisillä on ihmisarvo ja tehtävämme on kohdella toisia ihmisiä hyvin.”


Millä puolella historiaa me olemmekaan?


Mari Hyttinen

Lähteitä:

https://www.talouselama.fi/uutiset/videopalvelu-youtuben-algoritmi-on-mata-ja-se-on-ongelma-demokratialle/2ca79d41-7bf6-353a-a696-5728e32b8c34

https://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2018/05/04/youtube-paljasti-numeroita-uskomaton-maara-kayttajia-tv-katsojissa-kasvua-50

https://www.marmai.fi/uutiset/dentsun-tutkimus-paljastaa-hurjan-muutoksen-suomalaisten-sosiaalisen-median-kaytossa-se-on-ihan-jarkyttava-maara-6741321

Sielunsiskot-blogin pääsivulle