Turun NNKY

OHJELMAA KESÄLLE 2023

KORONARAJOITUKSET

Koronarajoitukset ovat hellittäneet. Meillä on jälleen ilo kokoontua yhteen!

Toimimme edelleen turvallisesti, käytämme tarvittaessa maskia ja pidämme huolta käsihygieniasta.

Miten voit?

Kaikki, mikä ympärillämme tapahtuu, vaikuttaa meihin ja hyvinvointiimme. Miten selviämme kriisiaikana, mistä saamme voimaa ja toivoa, miten voimme itse vaikuttaa omaan vointiimme?

Miten voit?-luentosarjassa on etsitty vastauksia näihin kysymyksiin ja alan ammattilaisten johdattelemina. Psykologi Pirkko Lahti puhui aiheesta Arki kantaa – miten selvitä kriisiaikana?, sairaalapappi, rovasti Hanna Hella-Aro ja rovasti Jorma Kalajoki keskustelivat paneelikeskustelussa Mielemme terveyttä tukevasta hengellisyydestä, kasvatuspsykologian professori Niina Junttila puhui yksinäisyydestä ja LT Laura Ekblad terveistä aivoista. Luentosarjan viidennessä osassa ylilääkäri, professori Pentti Huovinen pureutui aiheeseen Miksi kannattaa syödä terveellisesti.

Miten voit?-luentosarjan merkeissä kokoonnuimme maaliskuussa Turun kristillisellä opistolla Paimion parantolan iltaan, jossa olivat mukana arkkitehti Viri Teppo-Pärnä, LT, dosentti, kliinisen fysiologian ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Ritva Tammivaara sekä muusikko, tenori, säveltäjä ja sanoittaja Petri Laaksonen. Paimion parantolassa toimiva Ravintola Toivo toi illan kahvitilaisuuteen uutuustuotteensa.

Kesäkuussa on mahdollisuus tutustua parantolaan paikan päällä:

Opintomatka Paimion parantolaan la 10.6.

Turun Kristillinen opisto, Turun NNKY ja Turun tuomiokirkkoseurakunta järjestävät osana Miten voit?-hyvinvointisarjaa opintoretken Paimion parantolaan. Mukaan mahtuu 50 henkilöä.

Lähtö tilausajobussilla klo 10 Eerikinkatu 3, Turku. Opintoretki sisältää opastetun kierroksen parantolassa sekä keittolounaan ravintola Toivossa. Paluukuljetus Turkuun lähtee klo 13.30. Retken hinta 50€/ 40€ (NNKY.n jäsenet, opiskelijat, eläkeläiset). Maksu käteisellä paikan päällä tai laskulla (ilmoita sähköpostiosoite laskua varten ilmoittautumisen yhteydessä).

Ilmoittautumiset 17.4.-14.5. http://tk-opisto.fi/kurssit tai puhelimella arkisin klo 9-15 Helena Stenman 040 0597 787

Miten voit?-sarjalle on suunnitteilla jatkoa syksyllä, seuraa ilmoitteluamme!

Yhteistyössä Turun kristillinen opisto, Turun NNKY ja Turun Tuomiokirkkoseurakunta

Bussivaellukset Pyhän Henrikin tiellä

Turun kristillinen opisto, Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistys ja Turun NNKY järjestävät bussivaelluksen Pyhän Henrikin tiellä kahdessa osassa.

Hinta 45 €/ retki sisältää matkat, opastuksen, lounaan ja kahvit. Maksu suoritetaan ennen matkaa tilille Turun NNKY, FI 18 5711 13 400 32 868. Viestikenttään matkustajan nimi/ retki 1 ja/tai retki 2.

Ilmoittautuminen ensimmäiselle retkelle 15.6. mennessä, toiselle 15.8. mennessä sähköpostilla toimisto@nnkyturku.fi tai soittamalla 0400-821 905 tai 040 6240 814.

Keskiviikko 21.6. lähtö klo 9 Turun NNKY:n edestä, Vähä Hämeenkatu 12 a, 20500 Turku. Pyhän Henrikin saarnahuone Kokemäellä- kahvit-Kokemäen kirkko-Köyliön kirkko-lounas-Säkylän kirkko-Yläneen kirkko-Yläneen Luontokapinetti, näyttely ja kahvit-Ristinummen hautausmaa. Paluu Turkuun noin klo 17.30.

Keskiviikko 23.8. lähtö klo 9 Turun NNKY:n edestä, Vähä Hämeenkatu 12 a, 20500 Turku. Karjalan kirkko-kahvit-Mynämäen kirkko-Nousiaisten kirkko-lounas-Maskun kirkko-Ruskon kirkko-Pirunpesä (lentokentän maastossa)-Koroisten piispankirkon paikka. Paluu Turkuun noin klo 17.30.

Runopiiri

Runo elää ja hengittää. Runo tavoittaa aavistuksia näkymättömästä. Tutustumme hengellisten runojen
kirjoittajiin ja heidän tuotantoonsa. Runopiirissä on tutustuttu mm. Niilo Rauhalan ja Mirjami Lähteenkorvan runoihin sekä Lassi Nummen teokseen Requim. Runopiirin vetäjänä toimii kirjailija Tytti Issakainen. Ohjelma ja kahvitarjoilu jäseniltä 3 e/kerta ja ei-jäseniltä 5 e/kerta. Ilmoittaudu mielellään ennakkoon, jotta kahvi ja monisteet riittävät. Runopiiri jatkuu jälleen syksyllä: 19.9., 17.10. sekä 14.11.

Ystävänpäivä on aina

Yhdistyksellä järjestetään seniori-ikäisille mukava iltapäivä, jolloin syödään keittolounas, kahvitellaan, nautitaan yhteisestä ohjelmasta ja toisten kanssa seurustelusta. Ensimmäinen iloinen iltapäivä oli ystävänpäivänä 14.2. 2022. Yhteistyökumppanina on Turun Tuomiokirkkoseurakunta.

Senioreiden Ystävänpäivää vietetään joka toinen viikko maanantaisin kello 13–14.30. Toiminta on kesätauolla, seuraavan kerran kokoonnumme jälleen 18.9.2023.

Osallistuminen ohjelmineen, keittolounaineen ja kahveineen tarjotaan 4 euron hintaan. Osallistujia mahtuu mukaan noin 20. Tilaisuuksiin ilmoittaudutaan ennakolta sähköpostitse toimisto@nnkyturku.fi tai puhelimitse 0400 821 905. Tervetuloa!

TimeLessBody- liikunta-ja kuntoiluohjelma

Niska, selkä, lonkat, polvet, nilkat – aivan koko kroppa kaipaa vetreyttä. TLB-ohjelma tarjoaa kaikenkuntoisille ajatonta hyvinvointia mielelle ja koko keholle päästä varpaisiin kerran viikossa torstaisin. Kausimaksu Turun NNKY:n jäseniltä 90€ ja ei-jäseniltä 130€. Ilmoittautumiset ja lisätiedot 0400 821 905 tai toimisto@nnkyturku.fi

Kahvipussien kierrätys koukuttaa

KKK-ryhmä tekee ihmeitä kahvipusseista: koruja, laukkuja, käyttöesineitä, mitä vain. Tule mukaan, tuo mukanasi sakset ja reilu pino puhdistettuja kahvipusseja. Saat opastusta punontaan ja muihin taitoihin.

Jäsenhinta oppimisen ilosta, kahvista ja pullasta 1,50 euroa kerralta, ei-jäsenet 3,50 euroa kerralta.

Kokoontuminen yleensä noin kerran kuukaudessa Turun NNKY:ssä Vähä Hämeenkatu 12 a C 57, 20500 Turku. Seuraava kokoontuminen on ke 17.5. klo 16. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen puh. 0400 821 905. Tervetuloa tutustumaan!

Kamalat äidit

Kamalat Äidit -vertaistoiminnassa murkkuikäisten ja muiden lasten äidit pääsevät jakamaan ajatuksiaan niiden kanssa, jotka ovat samassa elämäntilanteessa. Vertaisryhmässä äideillä on mahdollisuus kuulla toisia äitejä, kertoa omista kokemuksistaan sekä saada tietoa, tukea ja käytännön ideoita arkeen. Ryhmä on toiminnallinen ja sisältää muutamalla kokoontumiskerralla yhteistä tekemistä kuten keilailua, uintia ja saunomista. Ryhmän mahtuu rajoitettu määrä osallistujia.

Uusi, yhden vanhemman perheiden äideille suunnattu ryhmä on suunnitteilla syksyksi/talveksi 2023/2024.

Tiedustele ryhmän toiminnasta ja kokoontumisesta Tarjalta tara.3.yh(a)gmail.com tai Karitalta karita.vaha-karvia(a)gmail.com

Menneitä tapahtumia

Syksyllä 2022 järjestettiin Hyvyyden voiman lähteille-retkipäiviä ja tutustuttiin Sauvon, Karunan, Maarian ja Rymättylän kirkkoihin sekä Maarian pappilaan ja Naantalin Luonnonmaalla sijaitsevaan Mariavägeniin. Toukokuussa 2023 vierailimme Liedon ja Tarvasjoen kirkoissa. Uusia retkiä on suunnitteilla syksylle 2023.

Ihmeellisiä naisia, joita ajattelen päivittäin

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on kuva-360x360.png

Juhlavuoden sarja Ihmeellisiä naisia, joita ajattelen päivittäin esittelee vuosisatojen varrelta naisia, jotka ovat kohdanneet omana aikanaan vastuksia ja vaikeuksia. Luottamus Jumalaan ja omaan visioon ovat auttaneet vastaanottamaan haasteet ja luomaan uutta. Rohkeista esimerkeistä nykynainenkin voi peilata omaa elämäänsä. Sarja järjestetään yhteistyössä Turun Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

4.10. Piispa emerita Irja Askola ja piispa Mari Leppänen keskustelivat aiheesta Elävä arki uskon maailmassa- elävä usko arjen maailmassa

1.11.Kirsti Ellilä: Pyhä Birgitta

Kirsti Ellilä on porautunut Pyhän Birgitanelämään jo usean vuoden ajan. Hän avaa esityksensä sisältöä:

”Ideana on kertoa Birgitasta ihmisenä ja pyhimyksenä. Toisten mielestä Birgitta oli mystikko, reformaattori, profeetta, poliitikko. Toisten mielestä hän oli hullu ja harhainen ja seksuaalisesti turhautunut yläluokkainen nainen. Kiistatonta on, että hän oli tuottelias kirjailija ja kosmopoliitti, joka toteutti tinkimättä omaa kutsumistaan ja joutui sen vuoksi myös hengenvaaraan. Jokainen aika katsoo Birgittaa omasta näkökulmastaan, mutta miten Birgitta näkee meidät?”

13.12. Kuvataiteilija Annukka Laine: Neitsyt Maria kirkkotaiteessa.

Joulu saapuu jälleen. Joulun Lapsen seimen äärellä valvoo äiti Maria. Onko hän tavallinen äiti, taivaan Kuningatar, Madonna, Jumalansynnyttäjä…? Mitä Rooman katakombien, keskiajan ja nykyajan maalaukset Neitsyt Mariasta kertovat meille? Hänen elämänsä ja persoonansa on koskettanut ihmisiä halki vuosisatojen. Taidemaalari Annukka Laine vie kuulijat hienolle aikamatkalle ja avaa kuvin ja sanoin Marian merkitystä ja asemaa.

1.3. Hildegard-aktiivit Marjaana Moisio ja Oili Forsman: Hildegard Bingeniläinen

Hildegard Bingeniläinen on raikas tuulahdus 1100-luvulta: nunna, hengellinen äiti ja syvällinen mystikko, jolla oli jalat tukevasti maassa. Kirjailija, jonka tekstit puhuvat meidänkin ajastamme. Säveltäjä, jonka musiikki koskettaa yhä. Ravintoterapeutti ja lääkitsijä, jonka ohjeiden arvon tutkimus on vasta oivaltanut. Luonnonsuojelija, vallanpitäjien kriitikko, Eurooppaa kiertävä saarnaaja aikana, jolloin se oli naisille mahdotonta…

5.4. Intendentti Jaana af Hällström: Aurora Karamzin

Aurora Karamzin (1808-1902), suomalainen seurapiirikaunotar, Venäjän keisarinnan hovineiti ja keisarin ystävä, suunnattomien uralilaiskaivosten toimitusjohtaja, Diakonissalaitoksen perustaja, sosiaalityön uranuurtaja – sadunomainen nainen, jota elämä ei säästellyt kovilta kokemuksilta.

3.5. Psykoterapeutti, tietokirjailija Kirsi Hiilamo ja ilmastopolitiikan asiantuntija, isoäiti Eija-Riitta Korhola: Äidit ja tyttäret

Psykoterapeutti Kirsi Hiilamo ja ilmastopolitiikan asiantuntija, isoäiti Eija-Riitta Korhola keskustelevat aikuisen naisen suhteesta omaan äitiin tiistaina 3.5.2022 klo 18 Turun Tuomiokirkossa. Äiti – yksi tyttären tärkeimpiä ihmissuhteita, antoisa, raivostuttava, rakas. Suhde äitiin muovaa naista perustavanlaisella tavalla. Se voi kantaa tai sitoa. Miten löytyisi reittejä rakentavaan ja vapautuneeseen äiti-tytär-suhteeseen? Mitä suhde voisi antaa, kun kriisi tai maailmantilanne ahdistaa? Mitä äiti sanoisi? Mitä tytär vastaisi? Mistä kumpuaisi yhteinen toivo, voima ja luottamus katsoa tulevaisuuteen?

20.9.Päätoimittaja Mari Teinilä: Anna-Maija Raittila

Anna-Maija Raittila – runoilija, Taizé-liikkeen maahantuoja, Omenapuukylän sydän, virsien uudistaja. Mari Teinilä kertoo, millaisena rohkean ja rakastetun hengellisen äidin elämä avautui henkilökuvan kirjoittajalle.

18.10.Tutkija, TT Marjo-Riitta Antikainen: Mathilda Wrede

Mathilda Wrede mursi vankilan muurit ja aikakauden asenteet. Tutkija Marjo-Riitta Antikainen kertoo, miksi aatelisnainen otti elämäntehtäväkseen vankien auttamisen ja mitä tekemistä Turulla oli asian kanssa. Miten hyväntekijästä tuli kansainvälinen legenda?

22.11. Kirjailija Anna-Mari Kaskinen: Elämäni vaikuttajanaisia

Runoilija Anna-Mari Kaskisen laulut ja runot ovat antaneet voimia ja lohtua monille. Keneltä runoilija itse on oppinut elämää ja ammentanut toivon näköaloja?

Kuvataidepiiri

Kuvataiteilija Eija Tähkäpään ohjaama kuvataidepiiri on toistaiseksi tauolla.

Eija kertoo ryhmästä näin: ”ryhmä sopii kaikille maalauksesta kiinnostuneille. Työskennellään omin välinein. Ryhmässä on mukava harrastaa. Kukin tekee työtään omien mieltymystensä mukaan. Opettajana neuvon ja ehdotan tehtäviä, tekniikoita  ja aiheita. Liuotinvärejä ei voi käyttää. Kynät, hiilet, pastellit ja vesivärit sopivat hyvin, samoin akryylivärit. Maalaustelineitä tilassa ei ole. Ilmoittautuneille lähetän tarkempaa tietoa ja vastaan kysymyksiin. Ryhmässä syntyy mukavia keskusteluja, saa tietoa ja kannustusta.”

Tiedustelut eijatahkapaa@gmail.com.

125-vuotisjuhlamessu Maarian kirkossa 27.3.2022

Yhdistyksemme juhlisti 125-vuotista taivaltaan messussa Marian ilmestyspäivänä 27.3.2022 kello 17 Maarian kirkossa. Pyhäpäivän aiheena oli Herran palvelijatar. Messu toimitettiin yhteistyössä Maarian seurakunnan kanssa ja se noudatti seurakunnan kehittämää Johannesmessun kaavaa. Messussa saarnan piti Suomen NNKY-liiton pääsihteeri Anne Pönni, liturgina toimi pastori Inkeri Puputti ja seurakuntalaisen puheenvuoron käytti Turun NNKY:n puheenjohtaja Tytti Issakainen. Turun NNKY:n jäseniä toimi messussa avustavissa tehtävissä ja musiikista vastasi Katulähetyksen lauluryhmä. Lopuksi nautittiin juhlakahvit Maarian pappilassa.

Lasten kesäleiri Mannin Navetalla 6.6.-23.6.2022

Turun NNKY järjesti yhteistyössä MLL Turun paikallisyhdistyksen kanssa päiväleiritoimintaa alakouluikäisille lapsille 6.-23.6.2022 Mannin navetalla, Liedon asemalla. Lapsille järjestettiin vapaiden leikkihetkien lisäksi ohjattua ryhmätoimintaa: yhteisiä leikki-ja pelihetkiä, askartelua, musiointia ja leivontaa. Leirillä vierailivat myös Hali-koira ohjaajansa Maarit Haapasaaren kanssa sekä A&W Ponipalvelun ponit. St Martin’s Mc Club Raision motoristit ajeluttivat lapsia moottoripyörillään ja lapset vierailivat läheisessä Nautelankosken museossa.

Suomalainen hautauskulttuuri osa 2

Turun NNKY, Turun kristillinen opisto, Turun tuomiokirkkoseurakunta ja Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura ry järjestivät yhdessä luentosarjan Suomalainen hautauskulttuuri. Hautauskulttuuria tarkasteltiin eri näkökulmista asiantuntijoiden johdattelemana. Aiheina olivat opastettu kierros Turun hautausmaalla, surukukat, kuolema kuvataiteessa, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautatoimisto ja hautojen hoito sekä muistotilaisuus ja pitopalvelu.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Sovituksen-aiti-tekijana-Annukka-Laine-1200x883.jpg
Kuva: Annukka Laine: Sovituksen äiti

Liity jäseneksi tästä

Tervetuloa Turun NNKY:n jäseneksi ja mukaan toimintaamme! 

Turun NNKY:n jäsenyys

Vuoden 2023 jäsenmaksu on 20 €. Alle 30-vuotiaiden jäsenmaksu on 10 €.

Vuokraa meiltä tilat juhlaan tai kokoukseen

Turun NNKY vuokraa kokous- ja juhlatiloja Vähä Hämeenkatu 12 a. Saliin mahtuu noin 40 – 60 henkilöä. Tiedustelut: p. 0400 821 905  tai toimisto@nnkyturku.fi

Kuvia tiloista

Turun NNKY:n johtokunta 2023

Tytti Issakainen, pj.
Minna Nyrhinen, varapj.
Helena Pihl
Iina Matikainen
Eeva-Kaija Lemmetyinen
Anna-Kaisa Siltanen
Senni Siltanen

Turun NNKY logo

Yhteystiedot

Turun NNKY

Vähä Hämeenk. 12 a C 57
20500 Turku
toimisto@nnkyturku.fi
0400 821905

Tykkää myös
Facebookissa:
Turun NNKY – YWCA of Turku