Turun NNKY

TULEVIA TAPAHTUMIA 2024

Tervetuloa Tuusulanjärven Rantatielle!

Kokopäiväretki Tuusulaan ja Järvenpäähän lauantaina 8.6. 2024. Kohteina Lotta-järjestön historiasta ja naisten yhteiskuntavastuusta kertova Lottamuseo, säveltäjä Jean Sibeliuksen perheen kotina toiminut Ainola ja taidemaalari Pekka Halosen kansallisromanttinen ateljeekoti Halosenniemi.

Päivän aikana nautimme lounaan Lottakanttiinissa ja juomme kahvit Step-koulutuksen Ravintola Yolandassa. Retkellä tapaamme myös ystäviä Keski-Uudenmaan NNKY:stä.

Lähtö Turun NNKY:n edestä Vähä Hämeenkatu 12 a C 57, 20500 Turku kello 9.00

Retken hinta  50 euroa NNKY:n jäsen, 30 euroa NNKY:n jäsen, jos omistat Museokortin, 65 euroa ei-jäsen ja 45 euroa ei-jäsen, jos omistat Museokortin.

Retken hinta sisältää bussimatkan meno-paluu tilausajobussilla, sisäänpääsymaksut, opastukset sekä lounaan ja kahvin.

Ilmoittaudu 17.5. 2024 mennessä toimisto@nnkyturku.fi tai 0400-821 905. Ilmoita myös mahdollisesta erityisruokavaliosta.

Retki maksetaan etukäteen Turun NNKY:n tilille FI 18 5711 1340 032 868 viestikenttään Tuusula/ oma nimi

Lasten kesäkurssi koululaisille

Linnasmäen opistolla 3.-7.6.2024 ja 10.-14.6.2024

Tule viettämään ikimuistoisia kesäpäiviä kavereiden kanssa! Kurssilla on yhteistä ohjelmaa klo 9-15. Aamulla on mahdollista tulla jo klo 7.30 ja iltapäivällä voi viipyä klo 16.30 saakka. Kurssilla ohjelmassa leikkiä, liikuntaa, kädentaitoja ja tutustuminen luontoon. Ohjelmasta vastaavat ammattitaitoiset ohjaajat. Kurssin hinta 75€/lapsi/viikko. Hinta sisältää ohjauksen sekä ruokailut. Ilmoittautuminen 27.5.2024 mennessä kurssit.linnas.fi

Yhteistyössä Linnasmäen opisto ja Turun NNKY

Runopiiri

Runo elää ja hengittää. Runo tavoittaa aavistuksia näkymättömästä. Tutustumme hengellisten runojen
kirjoittajiin ja heidän tuotantoonsa Turun NNKY:llä. Runopiirissä on tutustuttu mm. Niilo Rauhalan ja Mirjami Lähteenkorvan runoihin sekä Lassi Nummen teokseen Requim. Runopiirin vetäjänä toimii kirjailija Tytti Issakainen. Ohjelma ja kahvitarjoilu jäseniltä 3 e/kerta ja ei-jäseniltä 5 e/kerta. Ilmoittaudu ennakkoon, jotta kahvi ja monisteet riittävät. Mukaan mahtuu 20 runojen ystävää. Kevätkauden osalta runopiiri on täynnä!

TimeLessBody- liikunta-ja kuntoiluohjelma keskiviikkoisin klo 19-20

Niska, selkä, lonkat, polvet, nilkat – aivan koko kroppa kaipaa vetreyttä. TLB-ohjelma tarjoaa kaikenkuntoisille ajatonta hyvinvointia mielelle ja koko keholle päästä varpaisiin kerran viikossa.

Kahvipussien kierrätys koukuttaa

Ryhmä tekee ihmeitä kahvipusseista: koruja, laukkuja, käyttöesineitä, mitä vain. Tule mukaan, tuo mukanasi sakset ja reilu pino puhdistettuja kahvipusseja. Saat opastusta punontaan ja muihin taitoihin.

Jäsenhinta oppimisen ilosta, kahvista ja pullasta 2 euroa kerralta, ei-jäsenet 4 euroa kerralta.

Kokoontuminen yleensä noin kerran kuukaudessa Turun NNKY:ssä Vähä Hämeenkatu 12 a C 57, 20500 Turku. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen puh. 0400 821 905. Tervetuloa tutustumaan!

Suomalainen hautauskulttuuri-luentosarja

Turun NNKY, Linnasmäen opisto, hautaustoimisto Vehanen ja SKTS ry järjestävät luentosarjan Suomalainen hautauskulttuuri. Sarja on avoin kaikille kiinnostuneille. Luennoilla pohditaan syksyn aikana mm. seuraavia kysymyksiä: Miten hautakiviä valmistetaan ja huolletaan? Tunnetko saattoauton erityispiirteet? Mikä on perunkirjoitus ja kuka sen voi tehdä? Mitkä ovat papin tehtävät hautajaisissa?

Ke 14.8.klo 17.30 opastettu taidepainotteinen kierros Turun Vanhalla hautausmaalla. Oppaana Helena Pihl. Säävaraus. Max.ryhmän koko 20 henkeä. Kokoontuminen Vanhan hautausmaan portilla kukkakaupan vieressä (Seppelkatu, Turku) Ilmoittautuminen Turun NNKY: 0400-821 905.

Ke 4.9. klo 18 Hautakivet. Loimaan kiven myyntijohtaja Risto Hiltunen kertoo hautakivien ja tehtaan historiasta sekä tulevaisuudesta.

Ke 2.10. klo 18 Saattoauto ja vainajan kuljetukset. Hautauspalvelu Vehasen toimitusjohtaja Matti Vehanen informoi erilaisista vainajien kuljetuksista ja mahdollisuus tutustua saattoautoon paikan päällä.

Ke 6.11 klo 18 Perunkirjoitus ja lainopillinen asiantuntemus. Lakipalvelu Vehasen juristit opastavat perintöoikeudellisista lakipalveluista.

Ke 4.12. klo 18 Papin tehtävät hautajaisissa. Rovasti Anneli Rantalaiho avaa papin tehtäviä hautajaisissa.

Luentojen jälkeen kahvitarjoilu. Osallistuminen on maksutonta, vapaaehtoinen kahvimaksu.

Ilmoittautuminen kurssit.linnas.fi tai paikan päällä.

Osallistuminen on mahdollista myös etäyhteydellä Teamsissa. Jos haluat Teams-linkin, kirjoita tieo ilmoittautaumiskaavekkeen lisätietoihin.

Tiedustelut sisällöstä: helena@vehanen.fi tai Helena Pihl puh. 050-5404 571.

Tiedustelut ilmoittautumisesta tai etäyhteydestä:kurssipalvelut@linnas.fi tai Anna Kaisa Siltanen puh. 040-6240 814.

Menneitä tapahtumia

Syksyllä 2022 järjestettiin ensimmäiset Hyvyyden voiman lähteille, pieniä pyhiinvaelluksia-retkipäiviä ja tutustuttiin Sauvon, Karunan, Maarian ja Rymättylän kirkkoihin sekä Maarian pappilaan ja Naantalin Luonnonmaalla sijaitsevaan Mariavägeniin. Toukokuussa 2023 vierailimme Liedon ja Tarvasjoen kirkoissa. Syksyllä 2023 suuntasimme Nauvoon, Paraisille sekä Naantaliin. Kevään 2024 pyhiinvaellusmatkoilla vierailimme Laitilan, Kalannin, Askaisten ja Mietoisten kirkoissa. Retkien oppaana ja pyhiinvaellusperinteen asiantuntijana on toiminut lehtori Jouni Elomaa (kuvassa). Retkipäiviin sisältyy myös yhteinen lounas. Vuoden 2024 syksylle on jälleen suunnitteilla lisää retkiä, seuraa ilmoitteluamme!

Ihmeellisiä naisia, joita ajattelen päivittäin

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on kuva-360x360.png

Juhlavuoden sarja Ihmeellisiä naisia, joita ajattelen päivittäin esittelee vuosisatojen varrelta naisia, jotka ovat kohdanneet omana aikanaan vastuksia ja vaikeuksia. Luottamus Jumalaan ja omaan visioon ovat auttaneet vastaanottamaan haasteet ja luomaan uutta. Rohkeista esimerkeistä nykynainenkin voi peilata omaa elämäänsä. Sarja järjestetään yhteistyössä Turun Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

4.10. Piispa emerita Irja Askola ja piispa Mari Leppänen keskustelivat aiheesta Elävä arki uskon maailmassa- elävä usko arjen maailmassa

1.11.Kirsti Ellilä: Pyhä Birgitta

Kirsti Ellilä on porautunut Pyhän Birgitanelämään jo usean vuoden ajan. Hän avaa esityksensä sisältöä:

”Ideana on kertoa Birgitasta ihmisenä ja pyhimyksenä. Toisten mielestä Birgitta oli mystikko, reformaattori, profeetta, poliitikko. Toisten mielestä hän oli hullu ja harhainen ja seksuaalisesti turhautunut yläluokkainen nainen. Kiistatonta on, että hän oli tuottelias kirjailija ja kosmopoliitti, joka toteutti tinkimättä omaa kutsumistaan ja joutui sen vuoksi myös hengenvaaraan. Jokainen aika katsoo Birgittaa omasta näkökulmastaan, mutta miten Birgitta näkee meidät?”

13.12. Kuvataiteilija Annukka Laine: Neitsyt Maria kirkkotaiteessa.

Joulu saapuu jälleen. Joulun Lapsen seimen äärellä valvoo äiti Maria. Onko hän tavallinen äiti, taivaan Kuningatar, Madonna, Jumalansynnyttäjä…? Mitä Rooman katakombien, keskiajan ja nykyajan maalaukset Neitsyt Mariasta kertovat meille? Hänen elämänsä ja persoonansa on koskettanut ihmisiä halki vuosisatojen. Taidemaalari Annukka Laine vie kuulijat hienolle aikamatkalle ja avaa kuvin ja sanoin Marian merkitystä ja asemaa.

1.3. Hildegard-aktiivit Marjaana Moisio ja Oili Forsman: Hildegard Bingeniläinen

Hildegard Bingeniläinen on raikas tuulahdus 1100-luvulta: nunna, hengellinen äiti ja syvällinen mystikko, jolla oli jalat tukevasti maassa. Kirjailija, jonka tekstit puhuvat meidänkin ajastamme. Säveltäjä, jonka musiikki koskettaa yhä. Ravintoterapeutti ja lääkitsijä, jonka ohjeiden arvon tutkimus on vasta oivaltanut. Luonnonsuojelija, vallanpitäjien kriitikko, Eurooppaa kiertävä saarnaaja aikana, jolloin se oli naisille mahdotonta…

5.4. Intendentti Jaana af Hällström: Aurora Karamzin

Aurora Karamzin (1808-1902), suomalainen seurapiirikaunotar, Venäjän keisarinnan hovineiti ja keisarin ystävä, suunnattomien uralilaiskaivosten toimitusjohtaja, Diakonissalaitoksen perustaja, sosiaalityön uranuurtaja – sadunomainen nainen, jota elämä ei säästellyt kovilta kokemuksilta.

3.5. Psykoterapeutti, tietokirjailija Kirsi Hiilamo ja ilmastopolitiikan asiantuntija, isoäiti Eija-Riitta Korhola: Äidit ja tyttäret

Psykoterapeutti Kirsi Hiilamo ja ilmastopolitiikan asiantuntija, isoäiti Eija-Riitta Korhola keskustelevat aikuisen naisen suhteesta omaan äitiin tiistaina 3.5.2022 klo 18 Turun Tuomiokirkossa. Äiti – yksi tyttären tärkeimpiä ihmissuhteita, antoisa, raivostuttava, rakas. Suhde äitiin muovaa naista perustavanlaisella tavalla. Se voi kantaa tai sitoa. Miten löytyisi reittejä rakentavaan ja vapautuneeseen äiti-tytär-suhteeseen? Mitä suhde voisi antaa, kun kriisi tai maailmantilanne ahdistaa? Mitä äiti sanoisi? Mitä tytär vastaisi? Mistä kumpuaisi yhteinen toivo, voima ja luottamus katsoa tulevaisuuteen?

20.9.Päätoimittaja Mari Teinilä: Anna-Maija Raittila

Anna-Maija Raittila – runoilija, Taizé-liikkeen maahantuoja, Omenapuukylän sydän, virsien uudistaja. Mari Teinilä kertoo, millaisena rohkean ja rakastetun hengellisen äidin elämä avautui henkilökuvan kirjoittajalle.

18.10.Tutkija, TT Marjo-Riitta Antikainen: Mathilda Wrede

Mathilda Wrede mursi vankilan muurit ja aikakauden asenteet. Tutkija Marjo-Riitta Antikainen kertoo, miksi aatelisnainen otti elämäntehtäväkseen vankien auttamisen ja mitä tekemistä Turulla oli asian kanssa. Miten hyväntekijästä tuli kansainvälinen legenda?

22.11. Kirjailija Anna-Mari Kaskinen: Elämäni vaikuttajanaisia

Runoilija Anna-Mari Kaskisen laulut ja runot ovat antaneet voimia ja lohtua monille. Keneltä runoilija itse on oppinut elämää ja ammentanut toivon näköaloja?

Kuvataidepiiri

Kuvataiteilija Eija Tähkäpään ohjaama kuvataidepiiri on toistaiseksi tauolla.

Eija kertoo ryhmästä näin: ”ryhmä sopii kaikille maalauksesta kiinnostuneille. Työskennellään omin välinein. Ryhmässä on mukava harrastaa. Kukin tekee työtään omien mieltymystensä mukaan. Opettajana neuvon ja ehdotan tehtäviä, tekniikoita  ja aiheita. Liuotinvärejä ei voi käyttää. Kynät, hiilet, pastellit ja vesivärit sopivat hyvin, samoin akryylivärit. Maalaustelineitä tilassa ei ole. Ilmoittautuneille lähetän tarkempaa tietoa ja vastaan kysymyksiin. Ryhmässä syntyy mukavia keskusteluja, saa tietoa ja kannustusta.”

Tiedustelut eijatahkapaa@gmail.com.

125-vuotisjuhlamessu Maarian kirkossa 27.3.2022

Yhdistyksemme juhlisti 125-vuotista taivaltaan messussa Marian ilmestyspäivänä 27.3.2022 kello 17 Maarian kirkossa. Pyhäpäivän aiheena oli Herran palvelijatar. Messu toimitettiin yhteistyössä Maarian seurakunnan kanssa ja se noudatti seurakunnan kehittämää Johannesmessun kaavaa. Messussa saarnan piti Suomen NNKY-liiton pääsihteeri Anne Pönni, liturgina toimi pastori Inkeri Puputti ja seurakuntalaisen puheenvuoron käytti Turun NNKY:n puheenjohtaja Tytti Issakainen. Turun NNKY:n jäseniä toimi messussa avustavissa tehtävissä ja musiikista vastasi Katulähetyksen lauluryhmä. Lopuksi nautittiin juhlakahvit Maarian pappilassa.

Lasten kesäleiri Mannin Navetalla 6.6.-23.6.2022

Turun NNKY järjesti yhteistyössä MLL Turun paikallisyhdistyksen kanssa päiväleiritoimintaa alakouluikäisille lapsille 6.-23.6.2022 Mannin navetalla, Liedon asemalla. Lapsille järjestettiin vapaiden leikkihetkien lisäksi ohjattua ryhmätoimintaa: yhteisiä leikki-ja pelihetkiä, askartelua, musiointia ja leivontaa. Leirillä vierailivat myös Hali-koira ohjaajansa Maarit Haapasaaren kanssa sekä A&W Ponipalvelun ponit. St Martin’s Mc Club Raision motoristit ajeluttivat lapsia moottoripyörillään ja lapset vierailivat läheisessä Nautelankosken museossa.

Suomalainen hautauskulttuuri osa 2

Turun NNKY, Turun kristillinen opisto, Turun tuomiokirkkoseurakunta ja Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura ry järjestivät yhdessä luentosarjan Suomalainen hautauskulttuuri. Hautauskulttuuria tarkasteltiin eri näkökulmista asiantuntijoiden johdattelemana. Aiheina olivat opastettu kierros Turun hautausmaalla, surukukat, kuolema kuvataiteessa, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautatoimisto ja hautojen hoito sekä muistotilaisuus ja pitopalvelu.

Miten voit?

Kaikki, mikä ympärillämme tapahtuu, vaikuttaa meihin ja hyvinvointiimme. Miten selviämme kriisiaikana, mistä saamme voimaa ja toivoa, miten voimme itse vaikuttaa omaan vointiimme?

Miten voit?-luentosarjassa on etsitty vastauksia näihin kysymyksiin ja alan ammattilaisten johdattelemina. Maksuttomat luennot järjestettiin yhteistyössä Turun Tuomiokirkkoseurakunnan ja Turun kristillisen opiston kanssa seurakuntien toimitalon juhlasalissa keväällä ja syksyllä 2023. Aiheina olivat kannatteleva arki, mielemme terveyttä tukeva hengellisyys, yksinäisyys, aivoterveys, terveellinen ravinto, uni, hiljaisuus, hyvinvointia tukeva kasvatus, musiikki ja vanhenemisen kauneus.

Sarja omaelämäkerran ja sukutarinoiden kirjoittamisesta

KIRJOITTAISINKO OMAELÄMÄKERRAN TAI SUKUHISTORIAN?

Kolmiosainen sarja pohtii omasta elämästä ja suvun historiasta kirjoittamista. Sarjassa esitellään erilaisia kertomisen muotoja ja käsitellään kirjoittamisen vaikutusta kirjoittajaan itseensä. Menneisyyden avaaminen johdattaa kirjoittajaa itsetuntemuksen lähteille.

KIRJOITAN ELÄMÄSTÄNI – YMMÄRRÄN ELÄMÄÄNI

15.2. 2024 FT Anna Liisa Karjalainen ja lääkäri, taideterapeutti Ea Niemi

Omaelämäkerran kirjoittaja tahtoo välittää muistoja ja tietoja tuleville polville. Mutta mitä hänessä itsessään tapahtuu, kun hän kirjoittaa elämästään? Kirjoittaminen saattaakin avata uusia, yllättäviä näköaloja omaan elämäntarinaan ja itsetuntemukseen.

Anna Liisa Karjalainen on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, mikä on omasta elämästä kirjoittamisen merkitys kirjoittajalle itselleen. Ea Niemi kertoo kokemusasiantuntijana omasta kirjoitusprosessistaan.

MUISTELMAT – NÄKÖALAPAIKKA IHMISENÄ KASVUN MAISEMIIN

21.3.2024 Kirkkososiologian emeritaprofessori, FT Eila Helander

Miten työläisperheen tytöstä tuli korkeasti koulutettu uranainen? Miten elämänmatka Helsingin Kalliosta Yhdysvaltoihin, Itä-Afrikkaan, Keski-Eurooppaan, Karibialle ja takaisin vaikutti maailmankuvaan? Miten ihmisten kohtaaminen muokkasi minuutta?

Eila Helander kertoo värikkäistä kokemuksistaan ja pohtii vaihtuvien elämäntilanteet ja kriisien vaikutusta resilienssiin, henkiseen selviytymiskykyyn ja joustavuuteen. Esitys avaa myös sitä, millaisesta aineistosta Kaikki muuttuu hyväksi -muistelmateos syntyi ja mitä kirjoittaminen tekijälle merkitsi.

SUKUHISTORIA ROMAANIKSI

18.4. 2024 Kirjailija, rovasti Pirkko Arola

Miten sukuhistoria taipuu romaaniksi? Mistä kirjoittaja kokoaa ainekset, joiden äärellä hän eläytyy menneeseen? Miten historialliset tosiasiat ja kirjailijan luovat kuvitelmat toimivat yhdessä? Miten sukuhistorian paljastuminen vaikutti kirjailijaan?

Kirjailija Pirkko Arola kertoo romaaneistaan Pitkää tanssia ja Meripihkatuuli sekä niiden kirjoittamisesta. Romaanit kuljettavat Wennströmin sukua vuosisadan pituisen matkan Suomenlahden rannoilta Pietariin, Liivinmaalle, Volgan varrella ja takaisin Suomeen. Usein todellisuus on tarua ihmeellisempää.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Sovituksen-aiti-tekijana-Annukka-Laine-1200x883.jpg
Kuva: Annukka Laine: Sovituksen äiti

Liity jäseneksi tästä

Tervetuloa Turun NNKY:n jäseneksi ja mukaan toimintaamme! 

Turun NNKY:n jäsenyys

Vuoden 2023 jäsenmaksu on 20 €. Alle 30-vuotiaiden jäsenmaksu on 10 €.

Vuokraa meiltä tilat juhlaan tai kokoukseen

Turun NNKY vuokraa kokous- ja juhlatiloja Vähä Hämeenkatu 12 a. Saliin mahtuu noin 40 – 60 henkilöä. Tiedustelut: p. 0400 821 905  tai toimisto@nnkyturku.fi

Kuvia tiloista

Turun NNKY:n johtokunta 2024

Tytti Issakainen, pj.
Iina Matikainen, varapj.
Helena Pihl
Tuula Aamurusko
Eeva-Kaija Lemmetyinen
Anna-Kaisa Siltanen
Senni Siltanen

Turun NNKY logo

Yhteystiedot

Turun NNKY

Vähä Hämeenk. 12 a C 57
20500 Turku
toimisto@nnkyturku.fi
0400 821905

Tykkää myös
Facebookissa:
Turun NNKY – YWCA of Turku