Olenko ihmissuhteessa narsistin kanssa?

Ihmissuhteet ovat keskeinen osa hyvinvointiamme ja mielenterveyttämme. Laadukkaat ihmissuhteet korottavat mielialaa, tuovat elämään merkityksen tunnetta, ja lisäävät elämäniloa. Vastaavasti huonot ihmissuhteet voivat aiheuttaa ahdistusta, stressiä, ja viedä elämänilon. 

Huonolaatuisia ihmissuhteita on monenlaisia ja ihmissuhde narsistisen henkilön kanssa on tyypillisesti huonolaatuinen ihmissuhde, johtuen narsistisen henkilön piirteistä (esim. taipumus muiden hyväksikäyttöön ja empatian puute). Toinen esimerkki huonolaatuisesta ihmissuhteesta on traumasuhde. Narsisiset ihmissuhteet voivat hyvin nopeasti muuntautua traumakiintymyssuhteiksi, joten jos haluat lukea lisää traumakiintymyssuhteiden merkeistä, suosittelen tätä artikkelia.

Kun opimme tunnistamaan haitallisten ihmissuhteiden merkkejä, voimme paremmin suojata itseämme huonolaatuisilta ihmissuhteilta. Tässä artikkelissa on tarkoitus keskittyä tarkastelemaan muutamia narsisteille ominaisia haitallisia käyttäytymismalleja.

Narsistin haitalliset käyttäytymismallit

Narsistin tunnistaminen on haastavaa, koska narsistit peittävät heidän todellisen luonteensa hurmaavan, karismaattisen ja puoleensavetävän ulkokuoren alle. Tämä todellinen itse, joka lymyää narsistin ulkokuoren alla on kuin puutteellinen omakuva, epävarma, arvoton ja heikko ydin, jota varten narsisti on rakentanut väärän itsen, jonka hän esittää oikeana itsenään. Narsisti puolustaa tätä valheellista itseä raivokkaasti, jotta hänen todellinen heikko ydin ei paljastuisi ja tulisi torjutuksi. Kaikkien narsististen käyttäytymismallien tarkoituksena on tämän valheellisen itsen säilyttäminen, ja todellisen itsen piilottaminen.

Kun puhutaan narsismista, on muistettava, että narsismi sijaitsee jatkumolla. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä kaikilla on narsistisia piirteitä ja saatamme ajoittain käyttäytyä narsistisesti. Tämä ei kuitenkaan tee meistä narsisteja. Mikä tekee narsistista narsistin, on näiden käyttäytymismallien esiintymistiheys ja voimakkuus. 

Psykiatrisen diagnostisen DSM-järjestelmän mukaan, jotta henkilö voi saada narsistisen persoonallisuushäiriön diagnoosin, vähintään viisi seuraavista oirekriteereistä on täytyttävä:

  1. suuret käsitykset itsestään eli liioittelee saavutuksiaan;
  2. keskittyy mielikuviin rajattomasta menestyksestä, voimasta, kauneudesta tai suuresta rakkaudesta;
  3. uskoo olevansa niin ainutlaatuinen, että häntä voivat ymmärtää vain muut huomattavat henkilöt tai instituutiot;
  4. vaatii korostunutta ihailua;
  5. mielestään oikeus erityiskohteluun;
  6. muiden hyväksikäyttö;
  7. empatian puute;
  8. kateus (tai uskoo muiden kadehtivan häntä); ja
  9. ylimielisyys ja röyhkeys.

Toisin sanoen, jos tunnistat itsessäsi narsistisia käyttäytymismalleja, esim. olet joskus liioitellut saavutuksiasi tai käyttänyt toista ihmistä hyväksi, tämä ei tee sinusta vielä narsistia (mutta se tekee käytöksestäsi narsistisen). Todellinen narsisti jatkuvasti käyttää muita hyväksi ja liioittelee saavutuksiaan ja näiden taustalla on aina todellisen itsen piilottaminen ja narsistin negatiivisten tunteiden tukahduttaminen. 

Miltä nämä narsistin haitalliset käyttäytymismallit näyttäytyvät käytännössä, esimerkiksi ihmissuhteessa narsistin kanssa? 

Tunteidesi ja ajatustesi jatkuva minimointi tai sivuuttaminen

Ihmissuhde narsistin kanssa tuntuu siltä, että olet jatkuvasti yksin tunteidesi, ajatustesi ja huoltesi kanssa. Yksinkertaisesti sinun sisäiselle maailmallesi ei tunnu olevan tilaa. Käytännössä tämä voi näyttäytyä esimerkiksi siten, että yrität rakentavasti ottaa esille kuinka mahdollinen narsisti sanallisesti satutti sinua riidan aikana, ja narsisti vastaa tähän totaalisesti sivuuttamalla tunteesi ja näkökantasi joko kääntämällä tilanteen itseensä (esim. uhriutumalla) tai oikeuttamalla käytöksensä. Mahdollinen narsisti saattaa esimerkiksi sanoa seuraavasti:

Mikään ei koskaan riitä sinulle, minä tässä yritän olla paras sinulle, mutta sinä löydät aina jotain vikaa. En jaksa tätä enää!”

Tässä esimerkissä narsisti uhriutuu ja pyrkii kääntämään huomion itseensä ja pois alkuperäisestä aiheesta.

“Etkö tosiaan tunne minua yhtään? En tietenkään ollut tosissani, se oli vitsi. Et pysty ymmärtämään vitsiä nykyään?”

Tässä narsisti oikeuttaa käytöksensä minimoimalla sinun kokemuksesi, eikä pidä sitä tärkeänä. Tämä on myös esimerkki narsistin empatiakyvyn puutteesta – he eivät yksinkertaisesti pysty asettumaan toisen ihmisen asemaan samalla tavalla mitä psyykeltään terveet ihmiset pystyvät.

Narsistinen henkilö on mestari manipuloimaan

Narsistisissa ihmissuhteissa on niin valtavasti manipulaatiota, että lähes kaikki, jotka ovat olleet narsistin vaikutuspiirissä, ovat alkaneet epäillä omaa kykyään muodostaa ja tulkita todellisuutta ja kuvailevat usein, kuinka he luulivat “menettävänsä järkensä” ollessaan narsistin kanssa. 

Tilanteen ei kuitenkaan tarvitse olla näin! Mitä enemmän tiedät narsististen ihmisten käyttäytymismalleista ja tavoista ajatella, sitä paremmin voit suojata itseäsi. Suosittelen lukemaan tämän artikkelin, jossa käsitellään miten voit tehdä kohtaamisista narsistin kanssa mahdollisimman turvallisia itsellesi. Paras tapa suojautua narsistin manipulointiyrityksiltä on tietysti olla olematta missään tekemisissä narsistin kanssa, mutta tämä ei läheskään aina ole mahdollista (elämäsi narsisti on ehkä perheenjäsen tai jaat yhteishuoltajuuden narsistin kanssa).

Narsisteilla on erikoinen kyky vääntää todellisuutta ja tapahtumien kulkua siten, että syypäänä heidän virheisiin tai haitalliseen käytökseen ovat muut ihmiset. Käytännön esimerkki tästä voisi olla esimerkiksi se, että elämäsi mahdollinen narsisti tulee töistä kotiin saatuaan potkut. Sen sijaan, että narsisti ottaisi vastuun omista potkuistaan, narsisti syyttää sinua sanomalla:

Olen ollut niin stressaantunut sinun takiasi, että työsuoritukseni on kärsinyt ja nyt sain potkut. Olet niin uuvuttava ihminen, koska et tee mitään muuta kuin valitat ja riitelet ja katso nyt mitä sait aikaan!”.

Manipulaatiota on myös todellisuuden suoranainen kieltäminen, ja tätä kutsutaan kaasuvalottamiseksi. Kuvittele, että olet ruokapöydässä syömässä illallista elämäsi mahdollisen narsistin kanssa ja hänen puhelimensa alkaa soida. Näet kuinka puhelimen näytössä lukee soittajana “Maria, Ex-vaimo”, vaikka narsisti on vannonut sinulle, että lakkasi puhumasta entiselle puolisolleen muuttaessaan yhteen kanssasi. Elämäsi mahdollinen narsisti nappaa puhelimen pöydältä, hiljentää sen ja jatkaa syömistä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Koska olet suoraviivainen, rehellinen ja mutkaton ihminen, kysyt suoraan mahdolliselta narsistilta, miksi hänen exänsä soitti heille. Mahdollinen narsisti katsoo sinua hämmentyneenä ja naurahtaa: “Mitä höpötät? Se oli isäni, joka soitti.” Sanot mahdolliselle narsistille, että näit selvästi nimen puhelimen näytössä, ja hän vastaa: “Näit väärin. Olet vain epävarma itsestäsi ja siksi näet harhoja. Vainoharhaisuutesi käy minun hermoilleni. Nyt meni jopa ruokahalukin enkä halua enää syödä, kiitos vain” ja narsisti heittää haarukan lattialle ja marssii pois.

Tässä esimerkissä narsisti kieltää täysin mitä todellisuudessa tapahtui ja manipuloi sinua vielä lisää tekemällä tilanteesta hyvin epämukavan ja jopa hieman aggressiivisen. Narsistin tarkoituksena on saada sinut epäilemään itseäsi ja kykyäsi muodostaa todellisuutta ja tuntemaan olosi epämukavaksi ja jopa pelokkaaksi jos kritisoit, epäilet tai kyseenalaistat heitä.

Riitoja on paljon ja ne ovat henkisesti väkivaltaisia

Henkistä väkivaltaa on monenlaista, mutta esimerkiksi haukkuminen, nöyryyttäminen, ja toisen välinpitämätön kohtelu ovat esimerkkejä henkisestä väkivallasta.

Myös se on henkistä väkivaltaa, jos olet kertonut mahdolliselle narsistille kipeistä traumoistasi, heikkouksistasi tai epävarmuuksistasi ja narsisti käyttää niitä sinua vastaan riitojen ja konfliktien aikana. 

Esimerkiksi jos olet kertonut mahdolliselle narsistille, että vanhempasi hylkäsivät sinut kun olit 15-vuotias, on hyvin mahdollista, että narsisti käyttää tätä informaatiota sinua vastaan huutamalla sinulle riidan aikana: “En yhtään ihmettele, että vanhempasi hylkäsivät sinut. Miten kukaan voisi kestää sinua, saati rakastaa!”. Narsistit ovat valmiita menemään hyvin pitkälle vain suojellakseen omaa valheellista itseään, eivätkä he välitä jos he satuttavat tunteitasi samalla. 

Lopuksi

Tässä artikkelissa käsiteltiin vain muutama esimerkki narsistin haitallisista käyttäytymismalleista, jotka tulevat usein esille ihmissuhteessa narsistin kanssa. Näitä haitallisia piirteitä ja käyttäytymismalleja on monia muitakin. Narsistit ovat esimerkiksi ylikontrolloivia, sairaalloisen mustasukkaisia, vainoharhaisia, valehtelijoita, yliherkkiä kritiikille, ja voivat olla myös fyysisesti väkivaltaisia ja vaarallisia erityisesti voimakkaassa raivonpuuskassa. 

Lisää tietoa narsismista ja henkisesti ja/tai fyysisesti väkivaltaisista ihmissuhteista löydät Unfilteredd.net sivustolta, jonka artikkeleita on käytetty lähteinä tässä kirjoituksessa. Sivuston tarkoituksena on tarjota kattavaa informaatiota niille, jotka ovat henkisesti ja/tai fyysisesti väkivaltaisissa ihmissuhteissa. Informaation laatu on varmistettu kirjoittamalla artikkelit yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa.

Juliana Akin

Sielunsiskot-blogin pääsivulle