Sananvapaus kuuluu jokaiselle

Valokuvanäyttely maailman uutiskuvista sai pohtimaan ihmisoikeuksia

Suomessa sananvapaus kuuluu jokaisen perusoikeuksiin ja se on turvattu perustuslaissa. Jokaisella on oikeus vastaanottaa ja levittää tietoja. On monta maata, joissa ihmiset eivät saa tuoda omaa mielipidettään julki. Joko he pelkäävät rangaistusta tai heillä ei ole tietoa oikeuksistaan. Diktatuuri ja propaganda tukahduttavat ihmisten omia mieliä ja jatkuvassa pelossa eläminen tekee hulluksi. Jotkut vallan alla elävät eivät valitettavasti edes tajua olevansa aivopesun uhreja. Pohjoismaissa, missä meillä on maailman laajin sananvapaus, emme usein tule ajatelleeksi millaista olisi elää maassa, jossa ei saa tuoda mielipidettään julki.

Tämän vuoden World Press Photo -valokuvanäyttelyn kuvia katsoessani tulin ajatelleeksi, että elämme kamalan eriarvoisessa maailmassa. Joskus, kun minusta tuntuu siltä, että elämä on epäreilua, voisin miettiä miten hyvin asiat itselläni ovat. En voi mitenkään tarkkaan tietää millaista elämä oikeasti on esimerkiksi Pohjois-Koreassa, mutta tietolähteiden perusteella sananvapaudessa on siellä parantamisen varaa ja paljon.

Suomessa sananvapaus on koetuksella varsinkin sosiaaliseen mediaan sijoittuvan vihapuheen takia. Poliitikot ja muut julkisuuden henkilöt eivät ehkä uskalla tuoda arkoihin puheenaiheisiin koskevia mielipiteitään siellä enää esille. Internetissä heitä on helppo haukkua nimettömänä tai valeprofiilin turvin. Jotkut tekevät sitä jopa omalla nimellään.

Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Vaikka sananvapaus suo laajat oikeudet esittää mielipiteitään, ei nettiinkään voi ihan mitä vain kirjoitella. Lakia rikkovista viesteistä ja kirjoituksista voidaan rangaista jälkikäteen.

”Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.” – Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 19. artikla.

Tilda Hyttinen

13-vuotias koululainen

Sielunsikot
Sielunsiskot-blogin pääsivulle