NNKY:n talon historia

NNKY:n Oma talo valmistui vuonna 1928.
NNKY:n Oma talo valmistui vuonna 1928.
Kuva: Suomen NNKY-liiton arkisto

Vuonna 2008 NNKY:n rakennus täytti 80 vuotta. Juhlan kunniaksi julkaistiin alla oleva Kaisa Halosen kirjoitus.

Helka-neiti muistelee

Vuonna 2008 täyttää NNKY-liiton talo Pohjoisella Rautatiekadulla Helsingissä 80 vuotta. Talolla on värikäs menneisyys ja tulevia vuosiakin se odottaa uteliaana, sillä ikä ei vielä tunnu painavan. Kaunis ja toimelias päivänsankari kertoo seuraavassa itse muistoistaan ja elämänvaiheistaan:

”Kyllä minut on varmaan helppo kuvitella kahdeksankymppiseksi, sillä ulkonäössäni on selviä 1920- luvulla syntyneen piirteitä. Rapistuneena tai loppuun kuluneena en silti itseäni pidä, sillä hyvässä hoidossa uskon jaksavani vielä vaikka kuinka monta vuosikymmentä. Julkisivuni on pysynyt hyvännäköisenä säännöllisellä hoidolla. Takapuolelleni tosin jouduttiin nyt viime vuosikymmenellä tekemään pieni kuorinta ja ehostus. Yläkertaani kunnostetaan parhaillaan – ei silti, että vinttini olisi vielä mitenkään pimeä tai laho. Joskus se tosin vähän höyryää, kun siellä saunotaan. Uudet sisuskalut sain itselleni vuonna 2006.”

Monitoimitalon elämää

”Ennen jaksoin palvella niin monella tavalla: minusta riitti lastentarhaksi, asuntolaksi, leipomoksi, pesulaksi, toimistotiloiksi. Nyt olen pelkkä hotelli ja sellaisena vielä lihonutkin tuonne Runeberginkadun puolelle. Eipä silti, aikaansa on seurattava. Mieluummin olen nykyaikainen ja varsin suosittu hotelli kuin tyhjillään seisova parempien aikojen museo.

Tietenkin pidän itseäni varsin huomattavana talona. Kun olin nuorempi, minuun kiinnitettiin melkoista huomiota. Olinhan ensimmäinen talo, jonka jokin suomalainen naisjärjestö itselleen hankki. Vihkiäisissäni olivat läsnä niin presidentti puolisoineen kuin yliopiston rehtorikin. Harva talo tapaa niin arvokasta väkeä koskaan. Vihkimisen suoritti Tampereen piispa ja päätöspuheen piti ruotsiksi Porvoon piispa. Alusta asti olen siis ollut kaksikielinen.”

”Ikääntyvän sallitaan yleensä muistella menneitä. Minulla on ollut ihania tähtihetkiä, mutta myös joitakin mustempia, jopa suorastaan depressiivisiä kausia. Viimeisimmästä synkästä kaudestani viime vuosikymmenen alussa selvisin sitten lopulta kun sain nuoren miehen tuekseni. Toinen, varsin synkkä aika oli sotien aikaan. Silloin tukea minulle tuli esimerkiksi muista Pohjoismaista. Ja kiitos kuuluu myös Maija Åkerlundille, joka silloin vaikeina vuosina ohjasi toimintaani.

Maailman muutoksissa

Olen kyllä herättänyt pahennustakin. Olikohan kyseessä jokin viidenkympin villitys, kun halusin ravintolaani keskiolutoikeudet. Kaikki omistajani NNKY:n paikallisyhdistykset eivät sitä hyväksyneet, vaan katkaisivat tuttavuutemme.” ”Nykyisin minulla on paljon ulkomaalaisia ystäviä. Viime vuosikymmenellä tapasin paljon Venäläisiä, nykyisin Keski-Euroopan ihmiset ovat käyneet minulle läheisiksi. Minulla on avara syli, johon mahtuu hyvin ystäviä kaikista maailman kolkista.”

”Tänään minulla on täysin uudet vaatteet. Ne ovat kuuluisien suomalaisten muotoilijoiden suunnittelemia – muiden muassa Alvar Aallon, Harri Koskisen ja Petri Vainion käsialaa. Kasvojen kohotuksestani on vastannut erinomaisella työllään sisustusarkkitehdit Gullstén & Inkinen. Minusta on tullut salonkikelpoinen.”

Kaisa Halonen


Talon valmistumisesta lehdet uutisoivat helmikuussa 1928 tähän tapaan:

”N.N.K.Y. on maan ainoa oman talon omistava naisjärjestö.”

”Talo vihittiin eilen mieleenpainuvin juhlallisuuksin.”

”Kutsuvieraina tasavallan presidentti puolisoineen, hallituksen, kaupungin, yliopiston edustajat y.m.”

”– Vihkijäisjuhla vietettiin talon aistikkaassa ja avarassa juhlasalissa. Tasavallan presidentin asetuttua paikalleen ja yhteisesti sekä innoin veisatun virren ”Taivaat julki julistavat” päätyttyä astui NNKY:n Liiton pääsihteeri neiti Siiri Loimaranta puhujakorokkeelle lukien läsnäolleille pergamentille kirjoitetun muistokirjoituksen, joka kuparisessa muistoarkussa kutsuvieraiden läsnäollessa muurattiin salin peräseinään.–”Tutustu Suomen NNKY-liiton omistamaan Hotelli Helkaan sen verkkosivuilla ja Facebookissa

Vuonna 1983 Helka näytteli Hotelli Budapestia Gorkin puisto -elokuvassa, sillä yhdysvaltalaista kuvausryhmää ei päästetty Neuvostoliittoon.
Vuonna 1983 Helka näytteli Hotelli Budapestia Gorkin puisto -elokuvassa, sillä yhdysvaltalaista kuvausryhmää ei päästetty Neuvostoliittoon. Kuva: Suomen NNKY-liiton kuva-arkisto

Takaisin NNKY-liiton historia pääsivulle

Lue lisää NNKY-liiton kiinnostavasta historiasta: