Tunnelukoista vapauteen

Koira makaa lumihangella ja pureskelee jotain tassujensa välissä

Mitä olisimmekaan jos syntyisimme nykyhetkeen ilman menneisyyttä. Menneisyyttä, joka vaikuttaa meidän jokaiseen hetkeemme? Osaisimmeko olla elämälle enemmän läsnä, kokonaisina ja kokonaisesti?

Menneisyys on rakentanut meille kaikille tunnelukkoja. Ne ovat lapsuudessa opittuja selviytymiskeinoja, joihin aikuiselämämme valinnat lukittautuvat. Tunnelukot saavat meidät reagoimaan lapsuudessa opittujen mallien avulla joko pakenemalla, antautumalla tai hyökkäämällä. Millaisia selviytymismalleja sinä kannat mukanasi?  Toimitko sisäisen lapsesi vai sisäisen aikuisesi skeeman, käsikirjoituksen, pohjalta?

Tunnelukot tunnistamalla voimme myös vaikuttaa niihin. Itse olen kehittänyt avukseni kolmen T:n menetelmän: Tunnista – Tutki – Toimi. Mieti mikä tunne on kyseessä? Mitä se haluaa sinulle kertoa? Miten voit toimia sisäisen aikuiseni lähtökohdasta käsin sisäistä lastani silti kunnioittaen? Tunnelukkoihin tutustumalla ja ne tunnistamalla on mahdollisuus avata lukot ja päästä irti – vapauteen ja tietoiseen läsnäoloon.

Kiinnitätkö huomiota siihen, kuinka huonosti asiat ovat, vai siihen, miten hyvin ne ovat?

Tärkeää on myös miettiä mihin tarkkaavaisuutensa kohdistaa. Kiinnitätkö huomiota siihen, kuinka huonosti asiat ovat, vai siihen, miten hyvin ne ovat? Kerrotaan tarinaa intiaanivanhuksesta, joka kertoi lapsille tarinoita, että he oppisivat tärkeitä asioita elämästä. Vanhus kertoi pahasta ja hyvästä sudesta. Siitä kuinka jokaisen sisällä käydään samaa hyvän ja pahan suden taistelua sisällään. Kun lapset kysyivät, kumpi susi voittaa vanhus virkkoi: ”Se kumpaa ruokit!”

Vaikka meissä kaikissa asuu sisäinen lapsi, josta on pidettävä huolta, tulee meidän samalla keskittyä vahvistamaan aikuista puoltamme. Edellisten lisäksi meissä asuu myös haitallinen sisäinen vanhempi, johon olemme sisäistäneet muiden ihmisten haitallisia ajattelu- ja toimintamalleja. Sisäinen vanhempi voi olla vaativa eikä salli lasta elämään läsnä ja vapaana. Emme voi päästää irti, jos emme tiedä pitävämme kiinni. Mistä sinä haluat päästää tänään irti?

Itseensä tutustuminen on aktiivista toimintaa.

Menneitä asioita on hyvä käsitellä ja tunteille on hyvä antaa aikaa. Itseensä tutustuminen on aktiivista toimintaa. Takanen kirjoittaa: ”On aika työstää, ja on aika olla työstämättä. On aika miettiä menneitä, ja on aika katsoa eteenpäin. On aika tuntea, ja on aika olla tuntematta. On aika olla lapsi, ja on aika olla aikuinen. On aika elää selvitäkseen, ja on aika toimia viisaasti tavoitteiden eteen. On aika olla, ja on aika tehdä. On aika kulkea nopeasti, ja on aika kulkea hitaasti. On aika matkata, ja on aika pohtia sitä, mistä on tullut. On aika jatkaa matkaa.” Mihin sinun matkasi jatkuu?

Kati Taipale

Voimasiskot-innostaja

P.S. Jos haluat, voit testata omat tunnelukkosi www.tunnelukkosi.fi

Lähde: Takanen, Kimmo (2013). Päästä irti. Vapaudu läsnäoloon. Kirjapaja.
Kuva: Kati Taipale

Sielunsiskot
Sielunsiskot-blogin pääsivulle