Historia

Tunturikeimiön historia on tutustumisen arvoinen

Ensin Keimiötunturille syntyi Naistenmaja. Voimistelunopettaja Helka Ristolaisen aloitteesta NNKY-liitto aloitti naisten hiihtokurssit Lapissa vuonna 1949.

Ensimmäiset hiihtoleirit nykyisellä Tunturikeimiöllä pidettiin keväällä 1952, samana vuonna kuin Helsingin olympialaiset.

Sodan jälkeen majoituspaikkoja oli vaikea löytää ja niinpä NNKY:läiset ryhtyivät etsimään omaa majoituspaikka varten tonttia, joka löytyi värikkäiden vaiheiden jälkeen Jerisjärveltä, Muoniosta.

Kun tontti oli ostettu kesällä 1949, alkoivat raivaustyöt vapaaehtoisten voimin heti seuraavana kesänä. Vapaaehtoiset 18 naista ja tyttöä matkustivat Keimiölle yli 20 tuntia omakustanteisesti eri puolilta Suomea.

Lapin sodan jäljiltä piti maastossa varoa maamiinoja ja räjähtämättömiä pommeja.

Vuonna 1950 pidettiin raivausleirit ja vuonna 1951 rakennusmestari Kalervo Honkosella oli apunaan naistalkoolaisia ympäri Suomen sekä aktiivinen kyläläisten joukko. Keväällä 1952 Naistenmajalla pidettiin ensimmäiset hiihtoleirit.

Naisilta sujui puiden kaato, kivien ja kantojen raivaus ja raskaat kaivuutyöt. Majan rakennus merkitsi paljon myös paikallisille, jotka auttoivat mielellään.

“Tunturilaisten itsensä kohdalla majan merkitys on mielenterveydellinen – sielunhoidollinen retkeilyn kanssa yhdessä.”

Tunturikeimiön rakennusprojektia johtanut Siiri Riiho

Rakkaan paikan monta nimeä

Naistenmaja sijaitsi aivan Keimiötunturin juurella, joten ajan mittaan käyttönimeksi vakiintui Keimiötunturin Maja. Tiloja laajennettiin 60-luvun alussa ja 70-luvulla rakennettiin Takatasku– ja Povitasku -mökit sekä uusi rantasauna. Vanhasta saunasta tuli emäntien asunto ja sittemmin nykyään käytöstä poistettu Kivitasku-mökki.

Varoja mökkien rakentamiseen kerättiin myymällä lomaviikkoja eli osakkeita.

Vuonna 1985 majaa laajennettiin RAY-avustuksen turvin. Uusi majoitus- ja koulutustila Kieppi otettiin käyttöön vuonna 2007, jolloin myös remontoitiin päärakennus Majan huoneita.

Vaikka nimi Naistenmaja yhä elää monien mielessä, tänään Tunturikeimiö palvelee kaikkia asiakkaitaan, niin miehiä kuin naisia, ympäri vuoden. Meiltä löydät majoitusmahdollisuuden, kahvilan ja saunan, joiden lisäksi voimme järjestää myös yksityistilaisuuksia.