Maailman rukouspäivä logo

Maailman rukouspäivä jää pois NNKY-liiton toiminnasta

Maailman rukouspäivää (World Day of Prayer) vietetään aina maaliskuun ensimmäisenä perjantaina. Suomen NNKY-liitto on aiemmin vastannut ekumeenisen, suomenkielisen Maailman rukouspäivän työryhmän koordinoinnista ja aineiston suomentamisesta.

Tästä keväästä lähtien Suomen NNKY-liitto ei enää vastaa Maailman rukouspäivän aineiston suomentamisesta eikä tapahtuman koordinoinnista. Aineistot ovat kuitenkin käytettävissä paikallisesti alkuperäiskielellä, josta voi itse kääntää haluamiaan kohtia tai järjestää kansainväliselle ryhmälle englanninkielisen rukoustapahtuman.

Tutustu vuoden 2020 Maailman rukouspäivän englanninkieliseen aineistoon kotisivulla www.worlddayofprayer.net. Tämän sivun alalaidasta löytyvät myös vuoden 2020 alkuperäiset hartausteksti, kuvatekstit ja kuvaesitys englanniksi.

Maailman rukouspäivän historiaa

Maailman rukouspäivä edistää ihmisoikeuksia ja maailmanrauhaa. Sen taustalla on naisten rukousliike, joka sai alkunsa Amerikassa 1800-luvun lopulla, kun presbyteerinaiset kutsuivat muiden kirkkokuntien naisia rukoukseen yhteisten asioiden puolesta sisällissodan seurausten, mustien vapautumisen ja maahanmuuttajien monenlaisten ongelmien pakottamana. Suomeen Maailman rukouspäivä rantautui jo ennen sotia, mutta sen vietto vakiintui vasta 1960-luvulla.

Rukouspäiväliike painottaa naisten yhteistä vastuuta ja rukousyhteyden voimaa. Rukousliikkeessä rukoillaan eri maiden naisten esittämien rukousaiheiden puolesta ja jaetaan taloudellista tukea sitä tarvitseville. Kullakin vuodella on erityinen teema, johon liittyen jonkun, yleensä kehitysmaan naiset valmistelevat aineiston rukouspäivää varten. Teemaan liittyen tuodaan myös esille naisten elämään liittyviä ongelmia ja ilonaiheita.

Vuoden 2020 keräystuotto

Jos NNKY:n paikallisyhdistys järjestää Maailman rukouspäivänä keräyksen, tuoton voi ohjata yhdistyksen oman keräysluvan puitteissa haluamalleen kohteelle, tai Voimasiskoille ja Kamalille äideille, joille Suomen NNKY-liitossa on keräyslupa.

Lisäkysymyksiin Maailman rukouspäivästä vastaa Anne Lagerstedt, anne.lagerstedt@ywca.fi